tisdag 31 mars 2009
Nu var det dax för metal-gala på ungdomsgården Grand. F.K.Ü var från Uppsala och lirade klämmig metal och om någon undrar vad namnet betyder så står det för Freddy Krügers Underwear. Meshuggah stod för kvällens bästa spelning och spelade en cover Uppsalabandet Whimzy och deras låt Shark Attack. Entombed var helt ok även om jag inte är något större fan av deras sångare Petrov.
1998-10-09 The Kristet Utseende på Fellini, Uppsala
Den här kvällen lyckades jag se två band på två ställen. Först lirade Girre och co i The Who Sell out på Fredmans. Sedan lyckades vi hamna på Fellini där The Kristet Utseende spelade. Man kan ju undra varför? Det var en av de sämsta konserter jag har sett, åtminstone den sämsta i Uppsala iallafall.
lördag 28 mars 2009
fredag 27 mars 2009
Det är lite skrämmande men jag tror faktiskt att det här var sista gången jag var ute på Kulturnatten (undrar om det säger mer om Kulturnatten än om mig). Först var jag på den famösa Ecce Homo-visningen i domkyrkan sedan slank jag ner på den kortlivade vegorestaurangen Max och Marie och tittade på mitt gamla band Able. Det var en finstämd spelning ett band som mer och mer rörde sig åt country och folkhållet.
10/8: Det var kul att äntligen få se PJ Harvey, men det var inte enbart kul att se PJ Harvey. Hon hade släppt sin dittils svagaste platta och verkade vara inne i en svår period. Det funkade inte perfekt i solljuset vid Riddarfjärden. Men ibland hettade det till. Om Supernaturals brydde jag mig icke. Portisheads spelning är en av de bästa jag någonsin sett. Det scenljuset var otroligt snyggt och passade bra till musiken som lät som ett oroväckande soundtrack till en oroväckande film. Låten Over är lika tung som en zeppelinare av bly.
11/8: Den här kvällen hade ett rockigare tema. The Posies gjorde en hyffsad spelning men de kändes lite små i förhållande till scenen. Backyard Babies spelade rövrock till alla glada rövrockares stora lycka. Sonic Youth får väl betraktas som ett av sjuttiotalisternas stora kultband. De gjorde en inte alltför publifriande spelning där det mesta av låtlistan var hämtat från senaste skivan A Thousand Leaves. Bra men lite tråkigt.
1.Anagrama
2.Sunday
3.Female Mechanic Now on Duty
4.Karen Koltrane
5.French Tickler
6.Wildflower Soul Hoarfrost
7.The Ineffable Me
8.Shadow of a Doubt
9.Death Valley 69
torsdag 26 mars 2009
Har fått tillåtelse att använda några bilder på affischer från http://www.sweconpos.com/hem.htm.
Ett stort tack till Thomas Jonsson.
Kolla in http://mrzaineskonsertarkiv.blogspot.com/2009/01/1987-06-06-u2-pretenders-big-audio.html
http://mrzaineskonsertarkiv.blogspot.com/2009/01/1989-01-14-cassandra-complex-p.html
http://mrzaineskonsertarkiv.blogspot.com/2009/03/1997-11-25-helmet-pa-electric-garden.html
och
http://mrzaineskonsertarkiv.blogspot.com/2009/03/1998-05-26-soulfly-limp-bizkit-cold-pa.html
Torsdag: Hela festivalens bästa spelning klarades av redan på torsdag kväll kl.19. 16 Horsepower drog på rejält och var betydligt rockigare och ösigare än på Studion året innan. Makalöst bra. NOFX var inte minnesvärda direkt, likaså tyska synthbandet And One och Dead Moon. De senare hade en gimmick som måste vara en av de tråkigare. De hade ett levande ljus på scen. Sug på den! Norska Gluecifer var rätt så bra på Stora Dans. Misfits kan dock vara bland det sämsta som jag någonsin har sett. Tyvärr var Luna också en ganska stor besvikelse. Träigt och sömnigt.
Fredag: Nytt personligt rekord! På fredagen var Misery Loves Co från Uppsala det enda band jag såg.
Lördag: Av förklarliga skäl så var lördagen ganska seg. Kollade lite på Paradise Lost som var halv-ok. Likadant med Euroboys från Norge. Black Sabbath var betydligt bättre än väntat och det var riktigt roligt att höra gamla hits från tiden då jag föddes. Grand Tone Music funkade inte vid den tiden på dygnet, inte utan en rejäl fåtölj och en termos kaffe iallafall. Avslutningsvis så tittade på Brick på Stora Dans, och de var bra som så många gånger förr.

Det är är nog enda gången jag har varit på en renodlad Metalkonsert, ok det var inte precis Iron Maiden på Stadion och man kunde säkert gå på den här konserten även om man hade fobi för nitar och läder. Cold var ett hyffsat Grungemetalband som dock hade en kort karriär. Ok spelning. Limp Bizkit hade blivit ganska omtalade i hårdrockskretsar och det både i positiva och negativa ordalag. Spelningen var extremt schizofren och de verkade inte riktigt veta vilket ben de skulle stå på och de spelade flera covers på allt från Ministry till Slayer, blandat med rap och metal. Lite underhållande men tramsigt. Soulfly hade ju Max Cavalera i sin line-up och efter sin tid i Sepultura så hade han redan en stadig publik. De spelade sambathrash och en och annan Sepulturalåt dök upp på slutet. Allt till publikens jubel.
Unsane är antagligen tidernas hårdaste band och det beror på sättet de var hårda på. De hade/har ett konceptliknande förhållningssätt till sin musik med det heliga Riffet som gud. Och herregud vilka riff sedan! Sedan finns det heller ingen som kan skrika som Chris Spencer. Deras spelning på studion är antagligen en av de bästa konserter jag har sett i den genren.
Haystack med Entombeds Ulf Cederlund på gitarr var lite som ett Unsane-tributeband fast på ett positivt sätt. Gjorde två bra skivor men live höll de inte riktigt måttet.
Bricks senaste skiva producerades av Bob Weston i Shellac och deras sound hade gått från debutens skrammel till ett mer återhållet uttryck. Det var runt 10 betalande gäster den här kvällen men Brick försökte rocks så hårt de kunde ändå. Fast det blev en skämt om uppslutningen i deras mellansnack. Quagmire var från Uppsala och rörde sig i samma musikaliska terränger och de fick iallafall mig att tänka på Amphetamine Reptile Records i allmänhet och Guzzard i synnerhet. Det rasade en snöstorm i Uppsala den kvällen och natten och antagligen var det det som gjorde att det kom så lite folk, eller?
Cobolt var Sveriges svar på Codeine eller Low och spelade väldigt långsam och sävlig musik. Det kallades för Slowcore och var en sorts alternativrock. Cobolt hade gjort en egen version av Eurythmics´ Here Comes The Rain Again. Har för mig att det var ett band till men minns inte det.
onsdag 25 mars 2009

Foto från http://www.sweconpos.com/hem.htm
Hård afton med hårt band. Inte så mycket headbangande kanske, men desto mer moget knäböjande. Hade det här varit 1991 så hade jag säkerligen stage-divat, men den tiden var förbi.
Det här var ett av mina absoluta favoritband i slutet av 90-talet och gisses vad jag såg fram emot den här spelningen. Det var nästan så bra som jag hade hoppats på. Smolket i bägaren var att sångaren spelade några låtar själv med mandolin och eller dragspel (minns ej vilket) i mitten av spelningen. Tycker att ett sådant förfarande kan ha en negativ effekt på stämningen. Hade han gjort det i början av konserten och sedan låtit de andra medlemmarna kliva på och sätta igång öset så hade det varit ännu bättre.
Det här var en spelning med KHA som minns lite mer av. Det kan bero på att de bara spelade en gång på Värmlands, så jag kan inte förväxla den med en annan. Dessutom var jag deras ljudtekniker för kvällen, så ljudet var extra bra. Flera av låtarna var nya det här var enda gången vi fick höra dem.
1.Dyslexia
2.Rolemodel
3.For all equals
4.Contained
5.The tower
6.Beach banquet
7.The astronaut´s lullaby
8.The iceberg song
9.Inside out
10.Clones
11.Kick out the jams


Fotograf: Sara Reis
Det där bilreklambandet som slog igenom här om året var inte först med att slå igenom via TV-reklam. Komeda blev hyperpoppis tack vare Robert Gustafssons reklam för "lättöl". Skillnaden mellan dessa båda band var att Komeda hade en musikkarriär innan (och efter) genomslaget. Och 1996-97 var de som allra bäst.
Den här spelningen var på all sätt och vis väsensskild från spelningen på Melody 1991. Detta var en arena-spelning med långa gitarrsolon och gitarrljudet var överdimensionerad som för att dölja att att kontakten mellan bandet och publiken var obefintlig. Fast det var egentligen inte speciellt dåligt men vissa band gör sig inte på stor scen.
tisdag 24 mars 2009


Fotograf: Sara Reis


Uppträdde gjorde Loosegoats, Able, Fanscene, och Robot. De sistnämnda hade en radiohit som hette Gross och lät lite som Gyllene Tider. Anledningen till detta var att de hade orgel som melodi-instrument precis som GT. Annars påminde de lite om Naked.
Det var första gången jag såg Able sedan jag slutade och det kändes givetvis ganska underligt. De hade de gått vidare musikaliskt och skaffat en annat sound med mindre distpedaler och hade många nya låtar som jag inte hade hört. Det hade kännts betydligt skummare om de hade skaffat en ny gitarrist. Fanscene lät som de brukade, dvs bra. Kolla in Johans schyssta kostym på bilden nedan, matchar Rickenbackern finfint.
Loosegoats agerade huvudband, de hade precis ett år tidigare spelat på en musikfestival, då tillsammans med bob hund. Deras debut For Sale By Owner hade eventuellt kommit ut innan spelningen och de rockade på ganska fint.

Fotograf till alla bilder: Sara Reis
Återigen så var det lite folk på ett tidigare säkert kort. Tecken i tiden. BQ hade släppt skivan Moby Dick och gitarristen Jari var av allt att döma inne i svår Television-period för varje låt innehöll ett gitarrsolo som det lät Tom Verlaine om. Det fanns även en häcklare i publiken vilket inte är så vanligt på rockkonserter

Det var ett genidrag att återförena dessa två band som i höstas hade delat scen på Musikfestivalen. De var väldigt olika musikaliskt men hade samma förmåga att förmedla energi till publiken. Kvällens höjdpunkt var när Starmarket inledde med en mycket stark version av Safe Bayou från nya skivan Sunday's Worst Enemy och den satte standarden för resten av spelningen. Jag får fortfarande gåshud när jag hör den låten och minns spelningen.

Fotograf: Sara Reis (bandbilder)

Fotograf: Sara Reis (bilden är från 19/2)
Skivbolaget Tambourine hade skickat ut tre band på en paketturné. Three Blind Mice var inte så värst spännande, kommer inte ens ihåg hur de lät. The Mopeds var bra men kvällens roligaste spelning stod Dipper för. De hade lyft sig rejält sedan jag såg dem på Hultsfred 96 och även om sångaren lyckades demolera scenen en aning så var deras spelning en positiv kick.
Efter spelningen med Archers Of Loaf så var spelningen på Västgöta ett riktigt antiklimax. Det var någon slags gasque och vi spelade på släppet. Det var högst 10 pers som tittade på oss och alla dessa var kompisar till oss. Ljud och ljus var bedrövligt och jag tror att vi var rätt så kassa.
måndag 23 mars 2009

Fotograf: Sara Reis
Våren 1997 hade publiken antingen blivit bortskämd med för många bra konserter eller så började intresset röra sig åt ett annat håll. Motown- och Stax-disco var tydligen det hetaste som fanns. Iallafall så var det inte så värst mycket folk på Kalmar Nation denna kväll, vilket var synd för det bjöds på två bra konserter. Honey Is Cool spelade en The Soundtrack Of Our Lives-cover och deras trummis Håkan Hellström bjöd på sambainspirerat trumsolo.
Sveriges svar på Franz Ferdinand (eller tvärtom) skulle spela in en live-video på Sten Sture och eftersom jag hade kompisar på besök som inte var studenter så fick det bli ett besök på Sten Sture. Ingen av oss gillade Atomic Swing så vi höll oss i baren men tyvärr så fick vi höra eländet ändå.


Fotograf: Sara Reis

Fotograf: Sara Reis
Chavez var verkligen ett av 90-talets bästa band och de levde verkligen upp till förväntningarna på scen. Trummisen lyckades med extravagant trummspel utan att försöka showa och visa sig på styva linan. Bassisten var inlånad för turnén men det märktes inte på något sätt. Resten av bandet var givetvis också på topp även om det kändes lite underligt att sångaren Matt Sweeney såg ut som en blandning av min far och Jonas Gardell.
Förbandet Railroad Jerks var också från USA och var helt ok men deras bluesrock som lät som en föraning om hur The White Stripes skulle låta några år senare kändes lite malplacerad.
Skivbolaget Harry Lime Rec. som gav ut Ables och Leslies debutskivor 1996 hade samlat ihop tre band som skulle vara med på en samlingsskiva och spelade tillsammans denna kväll på Kalmar. Bandet var Doolittle, Sense Of Reasons och The Wellmeant. Endast de sistnämnda klarade sig undan med hedern i behåll. The Wellmeants hade sedan de senast spelade på Kalmar Nation utvecklats musikaliskt mot ett mer keyboardbaserat sound och hade också utökat bandet med en sångerska. Lät lite som Stereolab.

Det var hemvändarkväll på Annandag Jul i Västervik och jag skulle debutera som gitarrist i Bunboy (övriga medlemmar var från Västervik). Det är vanskligt att prata minnen när det gäller denna kväll med tanke på hur mycket glögg som konsumerades. Dessutom så har jag blivit överbevisad om ett händelseförlopp med en videoinspelning som bevismaterial. Under spelningens gång så tryckte jag av Håkans distpedal hela tiden för att han rundade hela tiden, fast det i själva verket var jag som rundade. Vi spelade så högt att lysrören ramlade ner från taket och på videoinspelningen syns tydligt att nästa alla i publiken höll för öronen.
Men det var en kul fest.
Passande namn på lite profillöst band som ändå drog folk på grund av att trummisen var TV-kändis. Jonas hade provspelat med mitt band Able (hade spelat med Johan och Lotta några år tidigare) och skulle ha fortsatt om inte The Standards hade fått skivkontrakt, vilket de fick samma kväll som provspelningen.
USA´s Lo-fi-kungar, vid sidan om Pavement, Sebadoh hade ryktet om sig att vara extremt ojämna live. Jag hade sett en konsert på MTV där de sög rejält. På Studion lyckades de dock med en halvdan spelning som kan betecknas som ok. De var inte direkt dåliga men roligare konserter har jag nog sett. Enda gången som de själva såg ut att ha roligt var när de spelade punkcovers. Ett par sådana hann de med på slutet. Men det är lite tråkigt när bandet verkar lättade över att få lämna scenen. Sveriges Lo-fi-kungar Loosegoats var helt ok även om ljudet var i muffligaste laget.
söndag 22 mars 2009
fredag 20 mars 2009
En himla kul kväll med massor av vänner och bekanta. Vi spelade direkt på golvet i salen och det var väl en av de mest tacksamma spelningar jag har varit med om.
Sammtidigt var det här min sista spelning med bandet eftersom jag hoppade några månader senare för att spela med Bunboy.
Legendariska The Nooners hade släppt ett antal demos med den mest egensinniga musik som sett dagens ljus i Sverige. Deras senaste demo Play Bellman var verkligen inget undantag, Sensei och Porro Tradicional är lätt de mest skruvade indiehittar som producerats. Till Uppsala hade kommit utan gitarrist nummer 2 så en bandspelare fick ersätta honom. Jag vet inte hur de fick det att fungera men bra lät det.
KHA sista spelning på Kalmar.
1.Beautiful people
2.Doggy
3.Inside out
4.Lighthouse keeping song
5.Tracker
6.The astronaut´s lullaby
7.Madonna
8.Lack of inspiration
9.Raincoat
10.Sherlock Holmes
11.Wooden home
12.Prometheus unleached
13.Pigs in space
14.Whip it
15.Accesion of a new monarch
16.Kick out the jams
lördag 14 mars 2009

Fotograf: Sara Reis
Den här festivalen känns som den mest avspända av alla festivaler vi ordnade. Det beror nog mest att banden hade spelat tidigare så jag behövde inte oroa mig för hur vi skulle kunna samarbeta under kvällen. Shelley och Bunboy hade medlemmar som var aktiva på nationen och kunde räkna sig som hemmaspelare denna kväll. Shelley spelade pop som lät väldigt engelsk medans Bunboys alternativrock lät väldigt amerikansk. Erik som sjöng i Bunboy lyckade röra upp lite känslor genom att i mellansnacket förklara sångtexterna som handlade om hans kompisars minst sympatiska sidor. Shredhead hade genomgått en mindre förändring (inbillade jag mig) sedan förra besöket. Lite mindre funkrock och mer tekniskt gitarrspel. Spelade en del låtar som sedan aldrig gavs ut på skiva. Synd. Brazzaville gjorde sedan som vanligt, visade var skåpet skulle stå. Starmarket avslutade kvällen. Halva bandet hade värmt upp med att spela med Shredhead som de också var medlemmar i.
fredag 13 mars 2009
tisdag 10 mars 2009

Fotograf: Sara Reis
måndag 9 mars 2009
